MASŁO ORZECHOWE
April 16, 2015


Post z cyklu zrób to sam. Przechadzając się między sklepowymi pułkami natknęłam się na orzeszki ziemne. Moja pierwsza myśli, to MASŁO ORZECHOWE. Jenak nie do końca wiedziałam jak go się robi. Kupiłam i pobiegłam do domu, by znaleźć przepis. Wyszło na to, że potrzebne są orzechy, miód, woda i sól. Nic trudnego,a  pysznego i jakże zdrowego. Tak, tak. Obalamy mit, że masło orzechowe jest niezdrowe.


Orzechy ziemne, zwane też arachidowymi, to skarbnica kwasów oleinowych, obniżających poziom cholesterolu we krwi, tym samym zapobiegających miażdżycy i chorobom układu krwionośnego.  Dodatkowo są bogate w białko roślinne, potas, witaminę E, błonnik i magnez. Wiadomo powszechnie, że orzechy są najlepszym "paliwem dla mózgu", a specjaliści już dawno udowodnili iż regularne spożywanie masła orzechowego uchroni nas przed chorobami serca czy widocznie poprawi kondycję naszego ciała. Co najważniejsze, to masło orzechowe jest źródłem kwasów nienasyconych, co w zdrowy sposób również może przyczynić się do utraty zbędnej tkanki tłuszczowej. Dzięki jego składnikom jest głównie polecany osobom, które ograniczają spożywanie mięsa lub są po prostu wegetarianami.

Orzechy ziemne (1 pełna szklanka)
sól (według uznania)
miód (1 duża łyżka)
woda (dolałam ok. pół szklanki wody)

Obierz orzechy ze skorupki, a następnie wrzuć je na suchą patelnie i poczekaj aż się zarumienią. Zanim wrzucisz do blendera/malaksera orzechy, posól je. Po około 5 minutach dodaj miód, a następnie stopniowo wodę. Jeśli masa nie będzie chciała zmienić konsystencji proponuję wyjąć połowę masy do innego naczynia i stopniowo dodawać ją do blendera. po 20 minutach masa powinna być gotowa, proponuję trzymać w lodówce. Smacznego!!!





Komentarze

  1. Super :) nie sądziłam, że zrobienie masła orzechowego jest takie proste :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak kupię lepszy blenderem to będę robić takie cuda ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dobry przepis, masło orzechowe jest pyszne c;

    Zapraszam
    unnormall.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. thanks my dear :) I Followed Back <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Wonderful post:)

    i'm following you via gfc, hope you can follow me back

    http://denimakeup95.blogspot.it/

    OdpowiedzUsuń
  6. ostatnio kupiłam właśnie masło orzechowe, bo mój chłopak bardzo je lubi, więc jak już je zjemy to go zaskoczę i sama takie zrobię, bo wygląda faktycznie na bardzo prosty przepis. ;)
    pozdrawiam.
    http://poprostumadusia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam masło orzechowe, a takie samodzielnie zrobione to już w ogóle! *.*
    I obserwuje! :)

    http://try-to-touch-the-clouds.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Kocham masło orzechowe, zawsze robię domowe i też miałam dodawać na nie przepis:D

    OdpowiedzUsuń
  9. świetnie czyta sie i ogląda twój blog <3 <3 zapraszam do mnie http://365daysinblack.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja dzisiaj też zakupiłam fistaszki i w poniedziałek będę działać! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Fajny przepis, nigdy nie myślałam nad tym, aby samemu zrobić masło orzechowe - inspirujesz:)

    OdpowiedzUsuń
  12. O joj, ale narobiłaś mi smaku <3

    OdpowiedzUsuń
  13. Chyba się pokuszę i takie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo lubię masło orzechowe, ale zawsze kupowałam gotowe. Następnym razem zrobię je sama :D

    OdpowiedzUsuń
  15. niezły ten przepis może kiedyś sama spróbuję

    p.s. na przyszłość proszę nie zostawiaj adresu ja i tak wchodzę po profilu

    OdpowiedzUsuń
  16. Genialne, ale boję się, że mój blender może tego nie wytrzymać :(

    OdpowiedzUsuń
  17. Chociaż uwielbiam eksperymentowanie w kuchni, to zbyt pracochłonne nieco mnie odstrasza... ale myślę, że na taki patent mogłabym się porwać :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz