MASŁO ORZECHOWE
April 16, 2015
Orzechy ziemne, zwane też arachidowymi,
to skarbnica kwasów oleinowych, obniżających poziom cholesterolu we
krwi, tym samym zapobiegających miażdżycy i chorobom układu
krwionośnego. Dodatkowo są bogate w białko roślinne, potas, witaminę E, błonnik i magnez. Wiadomo powszechnie, że orzechy są najlepszym "paliwem dla mózgu", a specjaliści już dawno udowodnili iż regularne spożywanie masła orzechowego uchroni nas przed chorobami serca czy widocznie poprawi kondycję naszego ciała. Co najważniejsze, to masło orzechowe jest źródłem kwasów nienasyconych, co w zdrowy sposób również może przyczynić się do utraty zbędnej tkanki tłuszczowej. Dzięki jego składnikom jest głównie polecany osobom, które ograniczają spożywanie mięsa lub są po prostu wegetarianami.
Orzechy ziemne (1 pełna szklanka)
sól (według uznania)
miód (1 duża łyżka)
woda (dolałam ok. pół szklanki wody)
Obierz orzechy ze skorupki, a następnie wrzuć je na suchą patelnie i poczekaj aż się zarumienią. Zanim wrzucisz do blendera/malaksera orzechy, posól je. Po około 5 minutach dodaj miód, a następnie stopniowo wodę. Jeśli masa nie będzie chciała zmienić konsystencji proponuję wyjąć połowę masy do innego naczynia i stopniowo dodawać ją do blendera. po 20 minutach masa powinna być gotowa, proponuję trzymać w lodówce. Smacznego!!!
Super :) nie sądziłam, że zrobienie masła orzechowego jest takie proste :)
OdpowiedzUsuńJak kupię lepszy blenderem to będę robić takie cuda ;)
OdpowiedzUsuńDobry przepis, masło orzechowe jest pyszne c;
OdpowiedzUsuńZapraszam
unnormall.blogspot.com
zaraz sobie takie ukręcę:D
OdpowiedzUsuńSzkoda że nie mam blendera :(
OdpowiedzUsuńSzkoda że nie mam blendera :(
OdpowiedzUsuńthanks my dear :) I Followed Back <3
OdpowiedzUsuńPyszny pomysł na smakowitości
OdpowiedzUsuńRobiłam już takie masło jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńostatnio kupiłam właśnie masło orzechowe, bo mój chłopak bardzo je lubi, więc jak już je zjemy to go zaskoczę i sama takie zrobię, bo wygląda faktycznie na bardzo prosty przepis. ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam.
http://poprostumadusia.blogspot.com/
Muszę koniecznie je zrobić! *,*
OdpowiedzUsuńHELLO-WONDERFUL - klik ♥
uwielbiam masło orzechowe :)
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam ten smakołyk:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam masło orzechowe, a takie samodzielnie zrobione to już w ogóle! *.*
OdpowiedzUsuńI obserwuje! :)
http://try-to-touch-the-clouds.blogspot.com
Masło orzechowe <3
OdpowiedzUsuńKocham masło orzechowe, zawsze robię domowe i też miałam dodawać na nie przepis:D
OdpowiedzUsuńświetnie czyta sie i ogląda twój blog <3 <3 zapraszam do mnie http://365daysinblack.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńJa dzisiaj też zakupiłam fistaszki i w poniedziałek będę działać! :)
OdpowiedzUsuńFajny przepis, nigdy nie myślałam nad tym, aby samemu zrobić masło orzechowe - inspirujesz:)
OdpowiedzUsuńO joj, ale narobiłaś mi smaku <3
OdpowiedzUsuńChyba się pokuszę i takie zrobię :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię masło orzechowe, ale zawsze kupowałam gotowe. Następnym razem zrobię je sama :D
OdpowiedzUsuńniezły ten przepis może kiedyś sama spróbuję
OdpowiedzUsuńp.s. na przyszłość proszę nie zostawiaj adresu ja i tak wchodzę po profilu
A może da się tak z nutellą?:P
OdpowiedzUsuńGenialne, ale boję się, że mój blender może tego nie wytrzymać :(
OdpowiedzUsuńnaaajlepsze <3 <3 <3
OdpowiedzUsuńChociaż uwielbiam eksperymentowanie w kuchni, to zbyt pracochłonne nieco mnie odstrasza... ale myślę, że na taki patent mogłabym się porwać :D
OdpowiedzUsuń