KUCHNIE ŚWIATA: LECZO!
August 03, 2015
Skoro tak publikuję rożnego rodzaju przepisy, to doszłam do wniosku, że fajnym pomysłem będzie stworzyć cykl " kuchnie świata". Na pierwszy ogień Węgry. Chcecie zjeść coś szybkiego a bardzo zdrowego? Polecam gorąco leczo.Ta potrawa pochodzi z Węgier nic dziwnego skoro głównym jej składnikiem jest papryka. Bardzo dobrze znana i równie lubiana jest w Czechach, Austrii, Niemczech na Słowacji, Ukrainie czy też w Izraelu. Można powiedzieć, że leczo opanowało cały świat. Nic dziwnego, ta potrawa składa się głównie z samych warzyw i dostarcza cennych wartości.
To danie na Węgrzech jest podawane do mięs, a także z ryżem, jednak ja lubię je tak jak w Polsce się ją przyrządza, czyli jako osobne danie i to najczęściej z cukinią. Co do samej cukinii, to kiedyś było mi bardzo ciężko znaleźć dla niej zastosowanie w potrawach, teraz już nie ma z tym problemu. Leczo, placki itp. Wracając do dzisiejszego dania, multum warzyw zaspokoi wasze zapotrzebowanie na witaminy, o to nie musicie się martwić, a do tego jest bardzo proste w przyrządzeniu. Szczerze, to najważniejsze jest to na czym będziecie te wszystkie warzywa smażyć. Można na zwykłym oleju, co niekoniecznie polecam, a można też użyć oliwy czy lnianego. Jeśli chcecie, by leczo było całkowicie dietetyczne nie musicie dodawać kiełbasy czy kurczaka. Jednak jestem zwolennikiem, że parę kawałków kiełbasy jeszcze nikomu nie zaszkodziły.
Co potrzebujecie:
1 duża cukinia,
3 czerwone papryki
2 zielone papryki
Puszka pomidorów (polecam zrobić je samemu dzień wcześniej ze świeżych pomidorków)
1 duża cebula
2 kiełbasy (opcjonalnie)
Różnego rodzaju przyprawy (bazylia, oregano, pieprz i sól)
Sposób przygotowania jest banalnie prosty. Wszystkie składniki kroimy w plasterki i zaczynając od cebuli, smażymy na patelni. Na osobnej patelni polecam smażyć cukinię, gdyż ona potrzebuje najwięcej czasu, by trochę zmiękła. Puszkę pomidorów i przyprawy dodajemy na samym końcu. Jeśli zdecydujecie się na kiełbasę, nie przesadzajcie z solą. Kiełbasa sama w sobie nada odpowiedni smak waszemu daniu. Smacznego!
Dawno nie jadałam leczo, a Twoje wygląda baaaardzo kusząco! :D
OdpowiedzUsuńThis looks so delicious! I'm sad I can't follow the recipe though!
OdpowiedzUsuńhttp://industrialbarbie.blogspot.com/
Wygląda przepysznie. Obs za obs? Zacznij i odezwij się u mnieJ
OdpowiedzUsuńcrazyteoparislife.blogspot.com
This looks so good! I need to try this recipe! :D
OdpowiedzUsuńhttp://perlasancheza.blogspot.com/
Kocham leczo :)
OdpowiedzUsuńobserwuje i liczę na rewanż
fashiongllam.blogspot.com
Uwielbiam leczo!
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że za papryką nie przepadam więc niestety danie nie dla mnie.
OdpowiedzUsuńPrezentuje się wyśmienicie, choć ja przygotowuję inaczej :)
OdpowiedzUsuńNigdy jeszcze nie jadłam leczo :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam leczo! Już wiem co będzie jutro u mnie na obiad :D
OdpowiedzUsuńtry-to-touch-the-clouds.blogspot.com
Uwielbiam leczo :) Przeważnie robię je z papryki i pomidorów, chociaż kilka razy robiłam również z cukinią :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam ! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i cudownego tygodnia życzę ! :)
Anru,
Bardzo lubię, najlepsze teraz z sezonowych warzyw:)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis :) Być może wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńpaulan-official-blog.blogspot.com
Awww, this looks a delicious recipe dear, thanks for sharing. Would love to try it out <3 Kisses <3
OdpowiedzUsuńhttp://www.rakhshanda-chamberofbeauty.com/
https://whatshespotted.wordpress.com/
jak kolorowo:))
OdpowiedzUsuńw tym roku bylismy na wakacjach na wegrzech i zakochalam sie w ich kuchni...jest naprawde smaczna i taka zroznicowana. leczo - tez. wiadomo
OdpowiedzUsuńUwielbiam leczo<3
OdpowiedzUsuńMoja mama czasem robi leczo, lubię
OdpowiedzUsuńje ale nie jest to moja ulubiona potrawa ^^
na zdjęciach wygląda smakowicie :)
pozdrawiam cieplutko myszko :*
ayuna-chan.blogspot.com
beautiful picture!!!
OdpowiedzUsuńwww.callmeponyboy.blogspot.com
Moje ukochane danie <3 Zapraszam do mnie http://think-and-eat.blogspot.com/ :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam leczo, o dziwo u mnie też jest przepis na to pyszne danie!
OdpowiedzUsuń