Jeśli kochacie czekoladę tak samo jak ja to na pewno spodoba się Wam ten przepis! Ciasteczka są kruche, ale rozpływające się w ustach. Niesamowicie czekoladowe, ale nie czuć w ogóle cukru. Przepis krótki, a jego wykonanie banalnie proste! 40 minut i masz ciastka idealne na deser, czy podwieczorek. Zachwyciły nie jedną osobę i podobno smakiem przypominają pieguski!? 


Składniki:

  • 170g masła,
  • 40g cukru (ja dałam brązowy),
  • cukier waniliowy (łyżeczka),
  • 100g gorzkiej czekolady  (do swoich użyłam 70% i 81%),
  • 50g gorzkiej czekolady do pokruszenia,
  • 230g mąki,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • łyżka kakao,


Przygotowanie:

Czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej, następnie masło i cukier oraz cukier waniliowy utrzeć na masę. Gdy czekolada trochę ostygnie dodajemy ja do masy i znowu miksujemy, następnie dodajemy kolejno mąkę, proszek do pieczenia i na końcu kakao. Po wymieszaniu wszystkiego razem dodajemy pokruszoną wcześniej na drobne kawałeczki czekoladą i wstawiamy do lodówki na 10 minut. W tym czasie piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Po 10 minutach formujemy malutkie kuleczki ( i tak podczas pieczenia się trochę rozpłyną, więc zachowaj odstęp między kulkami). Pieczemy przez 30 minut. 
Smacznego!


Komentarze

  1. To jest coś dla mnie! Uwielbiam czekoladę i proste przepisy. Na pewno przetestuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojeej ciasteczka wyglądaj mega apetycznie. Właśnie zrobiłam się głodna :/ Uwielbiam czekoladę, ale moim faworytem jest biała. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Smaka nabrałam na takie ciasteczka.Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Yummy!! It must be really tasty!
    xx
    Mónica Sors
    MES VOYAGES À PARIS
    NEW POST: LACE DRESS & LA VIBES...

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszą smakować niesamowicie :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :*

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz