CIASTO RAFFAELLO!



Promocja w Lidlu na mleczko kokosowe spowodowała, że moja lodówka pękała od nadmiaru puszek mleczka kokosowego. Siedząc w pracy postanowiłam, że jak tylko wrócę do domu, to od razu zabiorę się za pieczenie. Wymyśliłam, że tym razem zrobię raffaello, ale nie kulki, a ciasto! Wyszło naprawdę dobre, chociaż dobiegły mnie głosy, że biszkopt ciut za słodki. To już jest kwestia gustu, ja miałam niesamowitą ochotę na coś słodkiego, a lepiej zrobić coś samemu, niż kupować gotowe ciasta czy ciasteczka w cukierniach.

Składniki na biszkopt:
5jajek
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżka mąki kokosowej (można dać 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej)
3/4 szklanki cukru (tu proponuję zredukować do  1/2 szklanki, a najlepiej zastąpić miodem lub ksylitolem)

Składniki na krem:

1 puszka mleczka kokosowego (schłodzone 2h w lodówce)
200g wiórek kokosowych
2 wafle ryżowe do pokruszenia
1 łyżka miodu

Przygotowanie biszkoptu:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy białka na sztywną pianę. Gdy do tego dojdzie, należy małymi dawkami dodawać cukier/ miód. Następnie pojedynczo dodawać żółtka, by czasem piana nie opadła. Na koniec dodajemy mąkę wcześniej przesianą, jednak tutaj już nie używamy miksera, tylko zwykłą łopatką czy drewnianą łyżką mieszamy. Piekarnik należy nagrzać do 150/160 stopni i piec 30-35 minut.

Przygotowanie masy raffaello:
Do miski wsypujemy wiórki i mleczko kokosowe. Po wymieszaniu składników dodajemy pokruszone wafle ryżowe i jedną łyżkę miodu. Całą masę wstawiamy do lodówki na 15 minut.

Po wystygnięciu biszkoptu, rozprowadzamy masę raffaello na biszkopt i wstawiamy do lodówki na 1h.

Smacznego!






Komentarze

  1. Wygląda naprawdę pysznie! Aż mnie ochota na słodkie wzięła! Żeby nie kusić losu, lece na siłownie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojej coś idealnego dla mnie !

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie apetyczne, kiedyś uwielbiałam to ciasto, chyba z 3 lata go nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam rafaello! <3 na pewno spróbuję kiedyś ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  5. To takie niesprawiedliwe - kocham wszystko co kokosowe, a tu jeszcze takie ciasto, kiedy akurat nie mam niczego słodkiego w domu!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz