CUKINIA ZAPIEKANA
November 05, 2016  


 Co można przygotować między zajęciami? Parę dni temu zostałam postawiona przed takim wyzwaniem, oczywiście długo nie musiałam myśleć. Od razu pobiegłam do sklepu po kilka składników. Dziś mam dla Was świetny przepis, idealnie nada się na obiad, a także jako przekąska na imprezę. Znajomi oszaleli. Porównywali smak dania do smaku pizzy bądź zapiekanki.Będąc w Londynie bardzo często korzystałam z tego przepisu. Szczerze, była to totalna spontaniczność. Na cukinie wrzucasz, co tylko chcesz!





Składniki:
  • dwie duże cukinie,
  • dwie marchewki,
  • kilka plasterków chudej szynki
  • ser (w dowolnej ilości)
  • przyprawy
Przygotowanie:
Cukinie pokroić na 4 części, by tworzyły “podstawę”, następnie należy potrzeć marchewki oraz ser. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Na każdy kawałek cukinii układać kolejno szynkę, marchewkę, a na końcu ser. Piec przez 25 minut. Radzę sprawdzać, czy czasem cukinia nie upiekła się wcześniej. Im cukinia jest dojrzalsza, tym krócej się piecze.

Komentarze