PRODUKTY ZBOŻOWE POWINNY BYĆ GŁÓWNYM ŹRÓDŁEM ENERGII
August 11, 2015



Zapomniałam o cyklu, który zaczęłam dobre trzy miesiące temu. Skończyłam na trzeciej zasadzie zdrowego odżywiania i nagle mnie olśniło. Czas do tego wrócić. Przede mną jeszcze osiem artykułów na ten temat. Produkty zbożowe powinny być głównym źródłem energii, dlaczego? Ponieważ dostarczają wiele cennych składników pokarmowych. W ich składzie przeważają pierwiastki kwasotwórcze, takie jak siarka czy fosfor, dlatego też powinny być spożywane z mlekiem, warzywami lub owocami.  Składniki odżywcze jakie możemy znaleźć w produktach zbożowych,to między innymi Witamina E, witaminy z grupy B, selen, cynk, miedź, żelazo, magnez, fosfor. Dostarczają również białka roślinnego, a przeprowadzone badania epidemiologiczne wykazały, że regularne spożywanie tych produktów zmniejsza ryzyko choroby niedokrwiennej serca i niektórych nowotworów nawet o 30%. 

 



   Wartość żywieniowa produktów zbożowych jest uzależniona od stopnia przemiału ziarna, w trakcie którego usuwane są zewnętrzne części bogate w składniki odżywcze. Mniejszą zawartością witamin i składników mineralnych charakteryzują się produkty otrzymane z wyższego stopnia przemiału, a wtedy mąka i pieczywo są bielsze a kasza drobniejsza. Warto pamiętać, że pieczywo razowe oraz grube kasze odznaczają się wyższą zawartością witamin i składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego, który jest również bardzo ważny w naszej diecie. Warto też pamiętać, że nie zawsze ciemny chleb oznacza, iż jest on pełnoziarnisty. Nie należy się też sugerować warstwą ziaren,czyli słonecznika czy dyni. Prawdziwy chleb z pełnego ziarna nie może być puszysty, ale za to nie kruszy się i zachowuje dłużej świeżość. Wybierając kasze czy ryż również lepiej jest wybrać ten ciemniejszy. Biały ryż w wyniku polerowania i łuskania otrzymuje swoją barwę, ale za to traci wszelkie wartości odżywcze. 


Zapraszam serdecznie na moją stronę na facebooku! MIKROUSZKODZENIA!
. Nie należy się też sugerować warstwą ziaren (np. dyni, siemienia lub słonecznika) na wierzchu. Prawdziwy chleb z pełnego ziarna nie może być puszysty – jest raczej gliniasty i ciężki. Za to nie kruszy się i długo zachowuje świeżość. Coraz częściej sięgamy także po makaron z pełnego ziarna – tu trzeba koniecznie wczytać się w etykietę, bo kolor może być mylący (są też makarony barwione np. marchwią, szpinakiem). W sklepach jest również coraz więcej ciasteczek z mąki z pełnego przemiału. Są znacznie bardziej wartościowe niż zwykłe herbatniki

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/Jedz-produkty-pelnoziarniste-chleb-makaron-ryz-kasze-platki_38006.html?page=1&
. Nie należy się też sugerować warstwą ziaren (np. dyni, siemienia lub słonecznika) na wierzchu. Prawdziwy chleb z pełnego ziarna nie może być puszysty – jest raczej gliniasty i ciężki. Za to nie kruszy się i długo zachowuje świeżość. Coraz częściej sięgamy także po makaron z pełnego ziarna – tu trzeba koniecznie wczytać się w etykietę, bo kolor może być mylący (są też makarony barwione np. marchwią, szpinakiem). W sklepach jest również coraz więcej ciasteczek z mąki z pełnego przemiału. Są znacznie bardziej wartościowe niż zwykłe herbatniki

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/Jedz-produkty-pelnoziarniste-chleb-makaron-ryz-kasze-platki_38006.html?page=1&


Komentarze

  1. Na szczęście uwielbiam produkty wielozbożowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja nie rozumiem ludzi, ktorzy nie jedza takich produktow.
    olabrzeska.pl ♥ klik

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny wpis, muszę zacząć jeść więcej takich produktów :)

    Zapraszam do mnie: http://monyikafashion.blogspot.com >klik<

    OdpowiedzUsuń
  4. Great photo love the pic:)
    http://livinlikeaileen.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciemne pieczywo jest bardzo zdrowe i pożywne, ale musimy uważać na oszukane ciemne pieczywo, które tylko w nazwie jest zdrowe, a w składnikach nie dostarcza nam wartości odzywczych albo nie wiele z nich,.

    OdpowiedzUsuń
  6. Tylko trzeba bardzo uważać kupując płatki zbożowe, bo w nich bardzo często niepotrzebnie dodawane są do składu bardzo duże ilości cukrów i innych niezdrowych gówien..

    OdpowiedzUsuń
  7. płatki zbożowe bardzo lubię wszamać:D

    OdpowiedzUsuń
  8. świetny blog, bardzo ładnie piszesz ;)
    Pozdrawiam
    NOWA NOTKA
    Obs za obs?
    Skomentujesz?

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardziej wolę pełnoziarnisty chleb niż taki zwykły. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. my z konieczności pieczemy chleby bezglutenowe...sporo u nas kaszy gryczanej i jaglanej :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Racja :-) zgadzam się w 100% bo z tym chlebem ciemnym to często zdarza się tak, że jest farbowany kakaem.
    Pozdrawiam i Zapraszam :-)
    http://meidej.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam pełnoziarnisty chlebek :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja tak jak poprzedniczka uwielbiam pełnoziarnisty chlebek :):)

    www.Anita-Turowska.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  14. chlebuś świeżutki, mniam :)
    klikniesz u mnie w napisy KLIK w najnowszym poście?

    http://fashionelja.pl

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam takie zdrowe jedzonko:)<3

    OdpowiedzUsuń
  16. Ja jem tylko pełnoziarnisty chlebek :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :*

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam wszelkiego rodzaju pieczywo, a świeży chlebek to już w ogóle pycha :)
    http://foxyladyme.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  18. uwielbiam ryże i kasze <3

    Pozdrawiam i życzę miłego dnia :)
    Anru,

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty