Wracając do ciasta. Mimo, że głównym składnikiem jest szpinak, to jedząc to ciasto nie czuje się tego. Przeszukałam wiele przepisów i polecane mąki były naprawdę przeróżne, ale ostatecznie wybór padł na mąkę kukurydzianą, a co do kremu. To planowo chciałam użyć śmietanki na górę, a między warstwami serek wiejski, ale niestety w pomieszczeniu było za ciepło i śmietanka nie chciała się ubić. Ostatecznie użyliśmy zmiksowanego serka wiejskiego z miodem i na górę serek Ricotta.
Składniki na ciasto:
- 125g szpinaku,
- 2 szklanki mąki kukurydzianej,
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego,
- 3 jajka,
- 5 łyżek ksylitolu,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 laska wanilii,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody
Składniki na krem między warstwami:
- Serek wiejski 500g,
- 2 łyżki miodu
Składnik na krem na górę ciasta:
- serek ricotta małe opakowanie,
- łyżkę miodu
Przygotowanie:
Szpinak myjemy, osuszamy i miksujemy razem z olejem i sokiem z cytryny. Po otrzymaniu masy dodajemy jajka, ksylitol, cukier waniliowy i ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę (stopniowo) i proszek do pieczenia. Powinna utworzyć się ładna zielona masa i dość gęsta masa. Tortownicę należy wyłożyć papierem lub wysmarować masłem i bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy przez 40-50 minut. Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika zaczynamy robić krem. Zanim jednak do tego dojdzie, należy pokruszyć trochę ciasto, by uzyskać kilka okruszków na posypanie kremu. Serek wiejski ubijamy z miodem i wykładamy na pierwszą część ciasta. Następnie robimy drugi krem z serka Ricotta i nakładamy na górę ciasta. Posypujemy resztkami z ciasta i nakładamy ulubione owoce. u mnie były to czerwone porzeczki.
Szpinak uwielbiam z serem feta i czosnkiem w nalesnikach. Takirj wersji nuie znalam
OdpowiedzUsuńa matulu! to ciasto wygląda wprost obłędnie!!! koniecznie muszę je wykonać, a zabieram się za to od kilku już lat :D
OdpowiedzUsuńco powiesz na wspólną obserwację? ja już i to z ogormną chęcią!
https://justemsi.blogspot.com/2017/07/everybody-should-be-feminist.html
Obłędnie wygląda, ale mam smaka.
OdpowiedzUsuńSuper wygląda! chyba się skuszę ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie: https://anastyle14.blogspot.com/
Pięknie wygląda! Ciekawe, jak by mi smakowało, ponieważ nie lubię szpinaku. :)
OdpowiedzUsuńMÓJ BLOG (klik)
Uwielbiam ciasto szpinakowe.
OdpowiedzUsuńTwoje ciasto wygląda smakowicie.
http://krucz-kruczis.blogspot.com/
Masakra ja je uwielbiam <3
OdpowiedzUsuńZapraszam ispossiblee.blogspot.com
jak pięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńhttp://www.exality.pl/
Ciasto przyciąga wyglądem. :) Widziałam w sklepie "Leśny mech" od Delecty i zaciekawił mnie , jednak obawiałam się smaku. Widzę jednak, że szpinak nie jest wyczuwalny, to dobrze. Na pewno Twoje domowe ciasto jest lepsze od tego z kartonika. :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
windowofmfashion.blogspot.com
to ciasto wygląda rewelacyjnie :) od dłuższego czasu noszę się z zamiarem zrobienia go :)
OdpowiedzUsuńkiedy ja je w końcu zrobię! Uwielbiam
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie. Lubię tak eksperymentować w kuchni, więc chyba wypróbuję :D.
OdpowiedzUsuńZapraszam :)
ania-ania3.blogspot.com
Nie lubię szpinaku więc chyba nie skusiłabym się na takie ciasto, chociaż wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńhttp://gingerheadlife.blogspot.com
oj jadłabym!!!
OdpowiedzUsuńIdealna propozycja dla mnie, przez zdjęcia moje kubki smakowe zaczęły pracować :D
OdpowiedzUsuńrobiłam to ciasto ale nie pomyślałabym żeby krem zrobić z serka wiejskiego :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis :)
OdpowiedzUsuńhttps://fasionsstyle.blogspot.com/
Uwielbiam to ciasto :D na początku byłam zaskoczona, że ten wypiek zawiera szpinak, ponieważ w ogóle go nie czuć, nadaje on jednak delikatności ciastu *-* no po prostu kocham to <3 pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńhttps://blogspecjalniedlaciebie.blogspot.com/?m=1
Pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWygląda mega apetycznie :)
OdpowiedzUsuńwcześniej wydawało mi się że widziałam ten wpis.. ale myślałam że zrobiłaś coś podobnego. Nie wiem jak u innych ale ten post jako opublikowane dzisiaj pokazał mi się 4 razy ;)
Usuń