Jeśli kochacie czekoladę tak samo jak ja to na pewno spodoba się Wam ten przepis! Ciasteczka są kruche, ale rozpływające się w ustach. Niesamowicie czekoladowe, ale nie czuć w ogóle cukru. Przepis krótki, a jego wykonanie banalnie proste! 40 minut i masz ciastka idealne na deser, czy podwieczorek. Zachwyciły nie jedną osobę i podobno smakiem przypominają pieguski!?
Składniki:
- 170g masła,
- 40g cukru (ja dałam brązowy),
- cukier waniliowy (łyżeczka),
- 100g gorzkiej czekolady (do swoich użyłam 70% i 81%),
- 50g gorzkiej czekolady do pokruszenia,
- 230g mąki,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- łyżka kakao,
Przygotowanie:
Czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej, następnie masło i cukier oraz cukier waniliowy utrzeć na masę. Gdy czekolada trochę ostygnie dodajemy ja do masy i znowu miksujemy, następnie dodajemy kolejno mąkę, proszek do pieczenia i na końcu kakao. Po wymieszaniu wszystkiego razem dodajemy pokruszoną wcześniej na drobne kawałeczki czekoladą i wstawiamy do lodówki na 10 minut. W tym czasie piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Po 10 minutach formujemy malutkie kuleczki ( i tak podczas pieczenia się trochę rozpłyną, więc zachowaj odstęp między kulkami). Pieczemy przez 30 minut.
Smacznego!
To jest coś dla mnie! Uwielbiam czekoladę i proste przepisy. Na pewno przetestuję Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńOjeej ciasteczka wyglądaj mega apetycznie. Właśnie zrobiłam się głodna :/ Uwielbiam czekoladę, ale moim faworytem jest biała. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPyszne i proste :-))
OdpowiedzUsuńwyglądają obłędnie :)
OdpowiedzUsuńSmaka nabrałam na takie ciasteczka.Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńYummy!! It must be really tasty!
OdpowiedzUsuńxx
Mónica Sors
MES VOYAGES À PARIS
NEW POST: LACE DRESS & LA VIBES...
Muszą smakować niesamowicie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie :*